Crna 2009., ali nada ne umire

Osvrt na 2009.2009-12-31 19:40:24

Crna 2009., ali nada ne umire  

Bookmark and Share

Godina 2009. u hrvatskom moto sportu bila je siromašnija brojem vozača od nekoliko prethodnih sezona. Najave za 2010., nažalost, još su lošije. No, bilo je i svijetlih trenutaka te mnogo uspjeha na svjetskoj razini. Iskoristila bih još ovih nekoliko sati za kratki osvrt na godinu koja izmiče







Budimo realni – prognoza je loša. Kriza nije samo nešto na papiru i svakoga je dana vidimo u stvarnom životu. Godinu na izmaku označila je recesija i timovi više ne nalaze dovoljno financija kako bi se održali na moto sceni. Sjetite se samo Kawasakijevog primjera: kada su shvatili da neće imati kako pokriti troškove natjecanja u Moto GP-u, dali su otkaz tvorničkim vozačima Marcu Melandriju i Johnu Hopkinsu koji su već bili potpisali ugovore.

Ako je na profesionalnoj razini tako loša situacija, zamislite kako je tek našim vozačima-entuzijastima u domaćem prvenstvu! U protekloj smo sezoni stalne natjecatelje brzinskog prvenstva mogli nabrojiti na prste dvije ruke – u sve tri klase zajedno! Doista, sada je vrijeme da se svi skupa – a tu mislim na Hrvatski motociklistički savez, vozače, ali i medije – zabrinemo za budućnost moto sporta u našoj zemlji. I da se nešto poduzme!

Doduše, nije sve tako crno. Hrvatska se može pohvaliti vozačima koji se na europskoj i svjetskoj razini penju ka vrhu i pokazuju da se može – ali ne bez velikih sponzora.




Sjetimo se samo Dominika i Luke Nerva, Ivana Viška, Jurice Pavlica, Viktora Bolšeca, naše ekipe na Kupu nacija u supermotu… Svi su oni dokaz da naša zemlja ima sjajnih vozača. No, bez sponzorskih ulaganja i podrške Saveza, te promocije u medijima nema napretka. (Ovdje ću si dopustiti dodati žaljenje zbog izostanka motociklista iz konkurencije najuspješnijih vozača u dodjeli nagrada Hrvatskoga olimpijskog odbora te iznimno male, a često i nepostojeće promocije motociklizma u elektroničkim medijima.)



Osobno sam zabrinuta najavom nekih vozača o pauziranju sljedeće sezone ili odlasku iz prvenstva. Nemaju financija, ne žele voziti loše organizirane, opasne gradske utrke, smatraju da Savez s njima ne surađuje, niti da valjano ispunjava svoju funkciju „servisa za vozače“, kako ga je Viktor Bolšec opisao u intervjuu za Motoreviju…

Osim nekim osobnim željama, u novoj 2010. godini nadam se i poboljšanju situacije u sportu. Nadam se boljoj komunikaciji između vozača i Saveza, većem zalaganju ove krovne motociklističke institucije u nas kod promidžbe moto utrka u medijima, pravovremenom i potpunom objavljivanju rezultata na HMS-ovim internetskim stranicama, potpori mladim vozačima i adekvatnom nagrađivanju uspjeha, te boljoj suradnji svih skupa.



U nadi da ipak dolaze neka bolja vremena, svim vozačima i članovima timova, rukovodstvu Saveza i ostalim zaposlenicima, kolegama u medijima te svima vama, dragim čitateljima, želim uspješnu 2010. godinu!

nazad na Racing mind blog >>




0 kometar
Ocjeni!

Komentari

Samo registirani i prijavljeni korisnici mogu ostaviti komentare. Možete se registrirati ovdje.

Brno, 17.08.2008.  Crna 2009., ali nada ne umire  Freestyleri stigli u Zagreb  Intervju Darko Rogulić  Paddock Moto GP-a u Brnu  Paddock Moto GP-a u Brnu/Moto GP paddock at Brno  SBK Donington Park  Superbike  Supersport 





Pregledano: 33167