Motorevija
PRETRAGA
2024-01-31 , Autor: MR, Slike: BMW
Bookmark and Share

BMW ponovno želi razjasniti situaciju u segmentu putnih endura. Hoće li u tome uspjeti? Bili smo na prvoj testnoj vožnji u MalagiNedavno je konkurencija bila opasno blizu. Iako ne u smislu prodajnih brojki, jer BMW R 1250 GS je u Europi neprikosnoveni broj jedan, daleko ispred ostalih u statistici registracija svake godine. Ujedno, njegovi najbliži rivali nisu pripadali kategoriji putnih endura. Ali kada je riječ o performansama u usporedbi klase, drugi modeli neprestano ga sustižu.

Ducati Multistrada V4 S, primjerice, pobijedila je u izravnom dvoboju na Alpenmastersu 2021. godine. S obzirom na to da su putni enduro motocikli posljednjih godina zamijenili supersportske modele kao nositelje tehnologije i smatraju se perjanicama svojih proizvođača, iz bavarske perspektive to očito ne može ostati tako. Misija novog GS-a je jasna: trebao bi vratiti krunu putnog endura u München.Prilikom transformacije modela 1250 u 1300, inženjeri su započeli s praznim listom i konstruirali potpuno novi GS. Okvir i ovjes, oplate i, naravno, motor. Bokser je u potpunosti novorazvijen te mu je u odnosu na prethodnika obujam povećan za 46 na točno 1300 kubičnih centimetara s većim provrtom i manjim hodom. Osim toga, ventili su veći, a kompresija povećana na 13,3 prema 1. To rezultira većom snagom i okretnim momentom (145 KS i 149 Nm), kako i priliči novoj generaciji. Kao i niža masa. Cijeli pogonski sklop, s mjenjačem sada pozicioniranim ispod motora, navodno je izgubio 6,5 kilograma na masi. U ovu računicu BMW uključuje i sada vrlo laganu litijevu bateriju (minus dva kilograma), što znači da je na samom motoru ušteđeno 4,5 kilograma.Prema proizvođaču, GS je izgubio dodatnih 5,5 kilograma, tako da je masa praznog vozila (237 kilograma) navodno pala za značajnih 12 kilograma. No, izračun je optimiziran tako što su iz serijske opreme izostavljeni glavni stajni oslonci i, recimo, spremnik goriva smanjen za jednu litru (vidi intervju). Što vaga zapravo pokazuje s normalnom opremom, ostaje tek za vidjeti. Glavni i stražnji okvir su novi, a potonji posebno izgleda znatno tanje od prethodno ugrađene cjevaste konstrukcije.

Dorađeni prednji oklop, još uvijek s poznatim kljunom, ali sada sa simetričnim Matrix LED prednjim svjetlima (sa svjetlima za zavoje uz nadoplatu), također se čini vitkim, smanjenim, gotovo futurističkim. Manje prekriva cijevi vilice i pruža dubok uvid u novi Evo Telelever modela 1300. Sada se dizajnom povezani nagibni pokreti upravljača tijekom kompresije i povrata više ne kompenziraju 'bačvastim' ležajevima na stezniku gornjeg mosta vilice, već fleksibilnim elementom (Flexelement).Dosta teorije, jer najvažnije pitanje u ovom je trenutku: kako se novi GS vozi po asfaltiranim i neasfaltiranim površinama? Možemo sjesti i prvo krenuti španjolskim otvorenim cestama na kotačima 'obučenim' u gume Metzeler Tourance Next 2. Dobro se vozi. Zapravo jako dobro. Preciznije? Da! Poznavatelji modela R 1250 GS odavno znaju za prednosti Shiftcam-boksera (naravno da i 1300 ima varijabilno upravljanje ventilima) pri niskim i srednjim okretajima.

Motor radi oblo i uglađeno, povlači poput turbine iz 'lera' a malo iznad toga već je na raspolaganju dobrih 100 Nm okretnog momenta. Nikada nećete propustiti snagu u sedlu GS-a i tako će i ostati. Nakon što bokser samo malo u stranu protrese motocikl prilikom pokretanja, krotko prede u pozadini. Manje nametljiv i ne tako robustan bas kao prije javlja se iz tankog ispuha s prednjim prigušivačem skrivenim iza mjenjača. Lijepo, jer je u tom smislu konkurencija u posljednje vrijeme društveno prihvatljivija od 1250 GS-a.

 

Također je normalno da je prvi stupanj prijenosa škljocnuo s pomalo tijestastim osjećajem poluge mjenjača. S modelom 1300 sada zahtijeva manje napora i mjenjač se jasnije aktivira, ali još uvijek nije tako uglađen kao kod nekih četiricilindarskih konkurenata. Spojka prvi put zatvara prijenos snage i motor počinje raditi. U modu Road, koji je odabran za početak, iz praznog hoda isporučuje željenu snagu na precizno odmjeren način.

Intuitivno, uz pomoć quickshiftera, rano prebacujete u sljedeći stupanj prijenosa tijekom prvih nekoliko kilometara otvorenih cesta i ležerno vozite u petoj ili čak šestoj brzini pri oko 50 km/h. Tad su okretaji ispod 2000, ali za brzo ubrzavanje nakon znaka za izlazak iz naselja ili pretjecanja potrebno je jednostavno zakrenuti desnu ruku, a bokser će odraditi ostalo. Od 2500 o/min gotovo da se i ne osjete vibracije - odlično! Raspored kraćeg hoda nije primjetan kroz gubitak snage iz niskih okretaja.

 

Shiftcam bokser ostaje zvijer u smislu okretnog momenta. I na drugom kraju raspona iskazuje pohlepu za okretajima. Uz podršku Dynamic moda sa živahnijim odzivom, GS u ambicioznoj vožnji postaje sportaš i dopušta da se okolina zamuti u gornjoj trećini okretaja. Čak i ako je maksimalna snaga od 145 KS još uvijek 25 KS niža od one Ducatijeve Multistrade V4, performanse novog GS-a na otvorenim cestama bit će teško nadmašiti.

'Stari' 1250 GS također je visoko postavio ljestvicu kada je riječ o upravljivosti, impresionirajući svojom iznenađujućom lakoćom i stoičkom mirnoćom u svakoj situaciji vožnje. Tijekom prve vožnje 1300 je pokazao, prije svega, impresivnu upravljivost. Nakon naginjanja čvrsto leži pod kutom bez obzira na brzinu i radijus zavoja te kao da sam prati zacrtanu putanju te ga ne treba aktivno držati na njoj. Dorađeno vođenje prednjeg kotača Evo Teleleverom nudi vrlo dobar osjećaj, ojačani ležajevi stražnje vilice pružaju jasno vođenje stražnjeg kotača. S modelom 1300 samouvjereno se oslanjate na bokove guma Metzeler koje pronalaze puno gripa na ispranom španjolskom asfaltu. Brza promjena smjera je laka zahvaljujući širokom upravljaču, a GS općenito iznimno jednostavno svladava zavoje.Ako teren postane grublji, postavke dorađenog ovjesa možete elektronički promijeniti u poznatom kokpitu s malo drugačijim kontrolama (različitim funkcijama sada se može upravljati tijekom vožnje korištenjem multifunkcionalnog prekidača na lijevoj strani upravljača). SAF-Next kombinacija Telelevera i Paralevera, svaki s vlastitim amortizerom, omogućuje širok raspon podešavanja ublažavanja (uz nadoplatu). Postavke Road, Dynamic i Enduro također se mogu fino podesiti u pet razina.

Spuštanje motocikla za tri centimetra tijekom mirovanja, koje je sada prvi put moguće, ima za cilj poboljšati manevarske sposobnosti. Od brzine od 50 km/h, po želji se automatski ponovno podiže. Sofisticirani sustav amortizera, uključujući podešavanje stlačivanja opruge, osigurava finu responzivnost na pukotinama asfalta i samim time veliku udobnost vožnje. Poluaktivno kontrolirano poniranje sprijeda ili straga u krutoj postavci Dynamic na prvoj testnoj vožnji dobro funkcionira. Minimalni pokreti odostraga mogu se osjetiti samo pri snažnom ubrzavanju preko valovitih površina.Ergonomija ostaje udobna. U osnovi netaknuti trokut sjedenja može se personalizirati različitim verzijama upravljača, sjedala i naslona. Serijski udobno sjedite iza malog i u dvije razine podesivog vjetrobrana (po želji još više i električno) s malim pritiskom vjetra na prsima. Ergonomski, GS ostaje motocikl za duga putovanja. S obzirom na to da rijetko vozi samo preko asfaltiranih cesta, za drugi dio izvješća o vožnji skrećemo s ceste s Trophy varijantom modela 1300 GS.
Off-road? Da, rado!

Gumirani nožni oslonci offroad, gume Metzeler Karoo 4 i oko boksera obuhvaćajuća zaštita motora kvalificiraju ovaj Trophy GS kao vrlo sposobnog za makadam. U izborniku sada odabiremo i mod Enduro Pro (kao što je spomenuto, naravno, uz nadoplatu), koji omogućuje detaljno podešavanje svih sustava pomoći u vožnji. Kombiniramo blagi odziv gasa, kao u svim mapama, s pitomijom isporukom snage i tako motor izvan ceste postaje nježni div. Poput traktora, vuče čovjeka i stroj preko makadamskih staza i kamenitih prilaza. Ako se usudite, možete deaktivirati kontrolu proklizavanja, ali to nije potrebno, jer ako želite, GS, elektronski nadziran, dopušta dovoljno proklizavanja da se sigurno popnete na bilo koji uspon.

 

S druge strane vrha, off-road postavka ABS-a pokazuje da se može nositi s bilo kojom površinom i izvan ceste ne ograničava čak ni iskusne vozače. Usporavanje novih kočnica s čeljustima Brembo i pripadajućim dodacima Magura također se može jednostavno dozirati jednim prstom.
U stajaćem položaju, Trophy-GS vozača ili vozačicu čvrsto obuhvaća na kontaktnim točkama i izvan ceste odmah daje puno samopouzdanja.

U modu Enduro ovjes vrlo dobro iskorištava svoj veliki hod (190 milimetara sprijeda, 200 milimetara straga), pruža puno povratnih informacija i uvijek osigurava da su oba kotača u kontaktu s tlom pri umjerenoj ili nešto bržoj vožnji. Novi GS ležerno lebdi jednostavnim offroad stazama, odajući lakoću koju biste teško očekivali s obzirom na njegov popis tehničkih podataka. Centar težišta, geometrija, ovjes, motor i elektronika kombiniraju se za stvaranje iskustva vožnje koje se ne može dočarati korištenjem podataka i više je od zbroja svih značajki. Veliko postignuće.Zaključak
Nema iznenađenja: R 1300 GS može sve - i sve radi vrlo dobro. Sjedeći ili stojeći? Sportski ili opušteno? Nije važno, sve odrađuje suvereno. Motor, okvir i ovjes već su na prvoj vožnji potpuno uvjerili. Početna cijena također ostaje umjerena u odnosu na ovu klasu. Serijski dolazi s puno opreme, od četiri moda vožnje do tempomata i grijanih ručki. Hoće li se zato možda u budućnosti prodavati primjerci bez dodatne opreme? To bi vjerojatno bila najveća revolucija u svemiru GS-a.

Što je novo?

Motor

- Novokonstruirani motor s većim provrtom (+4 mm) i manjim hodom (-3 mm), sada s točno 1300 kubičnih centimetara obujma

- Viša kompresija (13,3 prema 1 umjesto 12,5 prema 1)

- Veći ventili (usisna strana +4 mm, ispušna strana +1,6 mm)

- Novo pozicioniranje razvodnih lanaca (desno ispred cilindra u smjeru vožnje, lijevo iza)

- Mjenjač je sada pozicioniran ispod, umjesto iza motora, kontrabalansna osovina više nije potrebna

- Ukupno 6,5 kilograma uštede na masi pogonskog sklopa (uključujući bateriju)

Elektronika

- Proširena serijska oprema (četiri moda vožnje serijski, kontrola okretnog momenta motora, pomoć pri dinamičkom kočenju, pomoć pri kretanju na uzbrdici, kontrola proklizavanja, tempomat, nadzor tlaka u gumama, Keyless Ride, grijane ručke)

- Novi multifunkcionalni prekidač na lijevom dijelu upravljača

Ovjes i ergonomija

- Novi glavni okvir izrađen od čelika i stražnji okvir izrađen od tlačno lijevanog aluminija

- Evo Telelever ('Flexelement') na gornjem mostu vilice

- Produžena jednostruka stražnja vilica s ojačanim ležajevima i kontinuiranom osovinom stražnje vilice

- Plići spremnik goriva za veću slobodu kretanja (volumen 19 umjesto 20 litara)

Dizajn

- Simetrični prednji dio s Matrix LED-svjetlima

- Nove oplate, posvuda tanje, posebno straga

- Pokazivači smjera sada u štitnicima za rukeTehnički podaci
BMW R 1300 GS (2023.)

Motor
Zrakom/tekućinom hlađeni boxer-motor, jedna kontrabalansna osovina, dvije bregaste osovine u glavi pokretane lancem, varijabilni razvod (usisna bregasta osovina), četiri ventila po cilindru, podizači, klasičan karter, ubrizgavanje 2 x Ø 52 mm, regulirani katalizator, alternator 650 W, akumulator 12 V/10 Ah, višelamelna spojka u uljnoj kupelji pokretana hidraulično (anti-hopping), šest brzina, kardan, sekundarni prijenos 2,910
Promjer x hod 106,5 x 73,0 mm
Obujam 1300 cm³
Kompresija 13,3:1
Snaga 145 KS (106,5 kW) pri 7750 o/min
Okretni moment 149 Nm pri 6500 o/min

Okvir, ovjes, kočnice
Čelični okvir, motor noseći dio, sprijeda klasična vilica sa središnjim opružnim podupiračem, Ø 45 mm, hidraulični amortizer upravljača, jednostruka stražnja aluminijska vilica, monoamortizer, izravno montiran, podesiv po stlačivanju opruge, sprijeda dvostruki diskovi Ø 310 mm i četveroklipne čeljusti, straga disk Ø 285 mm i plivajuća čeljust sa dva klipa, kontrola trakcije, integralni sustav kočenja, ABS za zavoje
Kotači alu-legura, 3.00 x 19; 4.50 x 17
Gume 120/70 R 19; 170/60 R 17

Masa i dimenzije
Međuosovinski razmak 1518 mm, kut glave okvira 63,8 stupnjeva, predtrag 112 mm, hod sprijeda/straga 190/200 mm, visina sjedala 850 mm, suha masa 237 kg, ukupna dopuštena masa 465 kg, spremnik goriva 19,0 litara
Garancija tri godine
Boje bijela, plava/crvena/bijela, crna, zelena/zlatna
Cijena od 22.162 eura

Motor-Presse Online: Automotorisport

Omiljeni motocikli: Yamaha XJ 600 Diversion 2009 Piaggio beverly 300 ie (2010.) Yamaha XJ6 2009 Kawasaki ER-6n/f BMW R 1200 GS (2010) Yamaha XT660R Yamaha T-max 500 Suzuki DL650 V-Strom Honda VT 750 C shadow Honda CB 1000 R Gilera GP800 Yamaha XT 660 Z Ténéré Yamaha FZ1 Fazer Suzuki Bandit 650 2007- Gilera Runner 50 SP Yamaha YZF-R1 2009 Honda CBR 1000 RR Fireblade 2009 Honda CBR 600 F (2011.) Yamaha XT660X KTM 990 Adventure / S 2006-2008 KTM 690 Duke Honda XL700V Transalp Yamaha X-max 250 (2011.) Yamaha V-max Yamaha YZF-R125 Honda CBF 600 N Piaggio beverly tourer 300ie Suzuki GSX-R 1000 2009 BMW K 1600 GTL (2011.) Honda NTV 650 (RC 33, 1995-ös évjárat) Honda CB 1000 R/C-ABS (2011.) Yamaha XJ6 (2010.) Aprilia RS 125 Vespa PX 125/150 (2011.) BMW R 1200 R/Classic (2011.) Yamaha FJR 1300 AS Honda Crossrunner (2011.) Kawasaki VN 900 Classic Suzuki GSF1250 S ABS bandit Yamaha FZ8/fazer 800 Kawasaki Z 1000 SX (2011.) Honda CBR1000F 1993-2000 (SC24) Aprilia RSV4 Factory APRC SE (2011.) Aprilia RS4 125 (2011.) Aprilia Tuono V4 R (2011.) Ducati Diavel (2011.) Yamaha FZ6 / Fazer S2 2007- Honda VT 750 Shadow Spirit Kawasaki ZX-10R (2011.) Aprilia Dorsoduro 1200 (2011.) Kawasaki Ninja 250 R Suzuki DL1000 V-Strom Honda VFR 1200 F Yamaha YZF-R6 2008- Gilera Nexus 300 i.e. Yamaha YZF-R6 2006-2007 Suzuki GSX-R 600 (2011.) BMW K 1600 GT (2011.) Piaggio Typhoon 50 2T (2011.) Aprilia Shiver 750 GT Suzuki SFV650 Gladius 2009 BMW S 1000 RR Piaggio MP3 Yourban 300 ie (2011.) BMW G 650 GS (2011.) Aprilia Pegaso 650 Strada 2005- BMW K 1300 GT 2009 Megelli sport 125 R Aprilia NA 850 Mana 2007- Honda CBR 125 R (2011.) Honda VFR 800 2003- Aprilia RSV 4 R Ducati 1198 SP (2011.) KTM Duke 125 (2011.) Honda CB 600 F/ABS (2011.) Moto Guzzi Stelvio 1200/NTX (2011.) KTM RC-8 R (2011.) Yamaha FJR1300 Ducati Monster 1100 evo (2011.) Honda CB600F Hornet 2007- Honda CBF 600 S Aprilia shiver 750 Yamaha TDM850 1996- Kawasaki Z 750 R (2011.) Suzuki GSX-R 750 (2011.) Yamaha FZ6 (S2) 2007- BMW R1200GS 2007 Yamaha XP500 T-Max 2002-2007 Yamaha XVS 1300 A Midnight Star Honda CBR 250 R (2011.) Suzuki GSR 750 (2011.) Hyosung GT 250 R Honda XL650V Transalp Honda CBF125 MV Agusta F3 675 (2011.) Triumph Daytona 675 R (2011.) Moto Guzzi Nevada 750 Anniversario (2011.) Kawasaki W 800 (2011.) Moto Guzzi Norge GT 8V (2011.) Aprilia Pegaso 650 I.E. Kawasaki KLR650 / R