Motorevija
PRETRAGA
2022-05-11 , Autor: Ante Radić, Slike: Petar Santini
Bookmark and Share

Oni nisu ni veliki ni brzi, ali su šarmantni i autentični. Njihovo je nasljeđe neupitno, jednostavni su za vožnju, razmjerno zabavni i cjenovno vrlo pristupačniRoyal Enfield odlično pogađa tržišnu nišu. Nakon enduro modela Himalayan 411, a zatim i dvocilindarskih roadstera Interceptor i Continental GT 650, krajem ožujka detaljno smo se upoznali s modelima koji predstavljaju ulaznicu u svijet ovog renomiranog indijskog proizvođača sa 120-godišnjom tradicijom. Meteor i Classic 350 temelje se na novoj J-platformi koja podrazumijeva novorazvijeni jednocilindarski motor obujma 350 ccm smješten u čelični okvir oblika dvostruke kolijevke.

Pogonska jedinica usuglašena je s eko-normom Euro 5 jer poslovni plan Royal Enfielda uključuje angažiran nastup na tržištu Starog kontinenta. I zapravo, sve ide prema planu. Kako nam govori Siniša Grbačić, vlasnik i direktor Noveme Nove, na hrvatskim prometnicama nalazi se 50-ak Royal Enfielda, a s dolaskom ljepšeg vremena ta će brojka samo rasti. Tim više što se cijene za Meteor i Classic, ovisno o izvedbi, kreću oko 40 tisuća kuna, dok su dvocilindarski modeli Interceptor i Continental GT 650 skuplji za 20-ak tisuća kuna, a rokovi isporuke iznose svega nekoliko dana.

 

Podsjetimo, početni model Meteor 350 dostupan je već od 37.000 kn, što je itekako fer cijena za sve što nudi. "Kupci si to mogu priuštiti, u principu nema mnogo premišljanja, često je riječ o kombinaciji ušteđevine od 10-20 tisuća kuna i 'provlačenju' kreditne kartice na 12 ili 24 rate za financiranje preostalog iznosa", objašnjava nam Ivan Kristijan Brezović, voditelj prodaje za Royal Enfield.

 

Sredinom ožujka temperature u kontinentalnom dijelu Hrvatske izražavale su se jednoznamenkastim vrijednostima, pa su Meteor i Classic 350 stigli do Senja u kombiju. Večer prije, autor ovih redaka pregledavao je tvorničke fotografije oba modela i brzo zaključio da je upravo Meteor njegov favorit. No, čim smo motocikle izvukli iz kombija i parkirali ih na suncem okupanoj rivi u Senju, situacija se okrenula naglavačke. Uživo, Classic 350 izgleda privlačnije nego na službenim fotografijama, tim više što je riječ o istinskom klasiku, snažno inspiriranom poslijeratnim modelom G2. I jako mu lijepo pristaje ova siva matirana boja. Bezvremenska estetika sa zaobljenim blatobranima i spremnikom goriva u obliku suze, a zatim i konkretan, baritonski zvuk jednocilindarskog motora su detalji koji će vas osvojiti na prvu. Poglavito ako niste ljubitelj cruiser stila, jer platformski brat Meteor najlakše je doživjeti kao varijaciju na temu u stilu Yamahe Virago 535, odnosno 250 ako bismo izjednačili performanse.

 

Inačica Supernova dolazi s vjetrobranom i naslonom za suvozača što su detalji koji naglašavaju siluetu cruisera i ako je to vaš stil, onda je jasno koji je vaš prvi izbor. Dizajn je vrlo subjektivna stvar, no lijepo je znati da plastike nema, što bi se reklo, 'ni u tragovima'. Blatobrani? Također od metala. Stoga ne čude podaci s vage od 191, odnosno 195 kg sa svim tekućinama, ali je manevriranje u mjestu jednostavno zbog niske točke težišta, a podloga se uvijek dotiče punim stopalima. Lijepi su to komadi metala, dovoljno korpulentni motocikli da ih ne biste doživljavali kao igračke, jer će bez problema odraditi i kraću vožnju udvoje.

 

I dok ćete već na prvi pogled odabrati vašeg favorita u smislu estetske privlačnosti, pomnijim pregledavanjem detalja zaključujemo da je završna obrada vrlo uredna. Lakirane površine lijepo se presijavaju, strujne instalacije dobro su skrivene, bravice ne zapinju. Vrijedi istaknuti i razlike u ergonomiji. Classic je tipičan klasik, sjedi se kao na nakedu, ali su nožni oslonci pomaknuti više prema naprijed. Uz širok upravljač gornji dio tijela dolazi u pomalo napadačku, aktivnu poziciju, što uopće nije loše jer ostavlja dobar dojam kontrole nad motociklom. Meteor je bitno drukčija priča, sjedi se više 'u motociklu' jer je i sjedalo postavljeno na niskih 765 mm, a oslonci za noge su još više pomaknuti prema naprijed. Zbog toga je vozačka ergonomija pasivnija, ali i bolje odgovara za easy-ridere, odnosno putnike na duge pruge koji uživaju u boljoj zavjetrini.

 

Budući da su pogonska jedinica i okvir istovjetni na oba modela, manje razlike u geometriji prije svega stvaraju različite dimenzije stražnjih kotača, odnosno guma. Meteor koristi 140/70-17, dok je na Classicu uži ali col veći 120/80-18. Zanimljivo, kao prva ugradnja korištene su gume Ceat Zoom Plus s kojima se nismo susretali, ali prvi su dojmovi uglavnom pozitivni tim više što je riječ o gumama dijagonalne konstrukcije. Jasno, na Classicu su ugrađene zračnice jer su felge sa žbicama, dok Meteor ima lijevane felge s gumama bez zračnica.

 

Iako je novokonstruirana pogonska jedinica moderna, ipak se oslanja na neka tradicionalistička rješenja. Prije svega mislimo na odnos promjera i hoda klipa koji je daleko zašao u sferu 'undersquare'. Hod klipa je osjetno veći od njegova promjera, što već na papiru daje naslutiti da su vršne performanse u drugom planu. Zvuk je vrlo šarmantan i razmjerno dubok, ali nastup u praksi je pomalo uspavan, motor sporo nabire okretaje i cijela se filozofija vrti u 'easy-rider' stilu. Drugim riječima, jednocilindraš ne potiče na žustru vožnju s čestim izmjenama stupnjeva prijenosa, već je idealno uhvatiti 60-70 km/h i zatim ubaciti u četvrtu, a na nekih 90 km/h u petu i lagano krstariti magistralnim cestama. Tu se 350-ka najbolje osjeća, dok je na dužim ravnicama lako uhvatiti 110 km/h, uz još malo strpljenja najviših 120 km/h prema satovima, što bi bilo 114 km/h prema tvorničkom navodu.

 

Maksimalna brzina postiže se u četvrtom stupnju prijenosa, jer je peti postavljen kao 'overdrive' za ekonomičniju vožnju pri nižim okretajima, uz manje vibracija, koje su vrlo suzdržane u cjelokupnom radnom području jer osovina za uravnoteženje dobro radi svoj posao. No, stotka je zapravo puna šaka brade, sve iznad toga rezultira gubitkom harmonije vožnje. Najljepše se voziti u tempu između 70 i 90 km/h kada gotovo da nema potrebe za korištenjem mjenjača. Inače, motocikli se još nisu ni pošteno razradili, ali mjenjač već od prvih kilometara ostavlja dobar dojam, razmjerno je precizan i ne previše bučan. Nekako nas najviše podsjeća na mjenjače iz Moto Guzzija, što se sasvim uklapa u filozofiju korištenja ove vrste motocikala. Zgodan detalj je što Meteor ima 'klackalicu' pa s poluispruženim nogama ležerno 'ubadate' u viši stupanj prijenosa kratkim trzajem lijevom petom.Kočnice? Nismo ih pretjerano angažirali što zbog opuštenog krstarenja, što zbog činjenice da za fluidnu vožnju magistralom treba unijeti puno brzine u zavoj, jer prespor ulazak rezultira još sporijim izlaskom. Lijepo je znati da se u kočnice možete pouzdati jer isporučuje ih ByBre, podbrend prestižnog Bremba, iako izostaje onaj profinjen osjećaj i preciznost kod doziranja.

Kao što smo napomenuli na početku, Royal Enfield precizno popunjava tržišne niše, pa umjesto potrage za rabljenom Yamahom Virago 250 ili 535, odnosno nekog drugog motocikla iz segmenta 250-400 ccm gdje je izbor ionako vrlo uzak i problematičan, Meteor ili Classic predstavljaju se kao idealno i nadasve pristupačno rješenje. Ne samo da su idealni za početnike s vozačkom dozvolom A2, već su toliko prijateljski nastrojeni i jednostavni za upravljanje da bi mogli probuditi motociklistički duh i kod nekoga u zrelim godinama.

 

Nas su početkom sezone podsjetili na esenciju motoriziranog dvokotača, uz naglasak na minimalizam i minimalan upliv moderne tehnologije. Zahvaljujući dvokanalnom ABS-u zaključeno je pitanje sigurnosti, a učinkovito ubrizgavanje goriva spustilo je potrošnju na deklariranih 2,7 l/100 km. U praksi dakle možemo govoriti o okrugloj trojki, a tu je i tvornička garancija u jednakom trajanju, bez ograničenja kilometara, uz osiguranu pomoć na cesti (Allianz Paneuropean Roadside Assistance). Na kraju ostaje pitanje – imate li dovoljno ušteđevine ili ipak treba 'peglati' kreditnu karticu?


TEHNIČKI PODACI
Royal Enfield Meteor

Motor
Zrakom/uljem hlađeni jednocilindarski motor, jedna bregasta osovina pokretana lancem, dva ventila, klackalice, klasičan karter, ubrizgavanje promjera 32 mm, alternator 221 W, akumulator 12 V/8 Ah, višelamelna spojka u uljnoj kupelji pokretana mehanički, pet stupnjeva prijenosa, pogonski lanac, sekundarni prijenos 2,800
Promjer x hod 72,0 x 85,8 mm
Obujam 349 ccm
Kompresija 9,5:1
Snaga 20 KS (15 kW) pri 6100 o/min
Okretni moment 27 Nm pri 4000 o/min
Statična buka 89 dB (A)

Okvir, ovjes, kočnice
Čelični cjevasti okvir, klasična vilica promjera 41 mm, čelična stražnja vilica, dvostruki amortizeri podesivi po stlačivanju opruge, sprijeda disk promjera 300 mm i plivajuća čeljust s dva klipa, straga disk promjera 270 mm i čeljust s jednim klipom, ABS
Kotači alu-legura 2,15 x 19, 3,50 x 17
Gume 100/90 19, 140/70 17
Serijske gume Ceat Zoom Plus

Masa i dimenzije
Međuosovinski razmak 1400 mm, kut glave okvira 65,5 stupnjeva, predtrag 106 mm, hod ovjesa sprijeda/straga 130/90 mm, visina sjedala 760 mm, masa sa svim tekućinama 192 kg, nosivost 183 kg, spremnik goriva/rezerva 15,0/5,0 litara

Garancija tri godine
Servisni intervali svakih 5000 km
Boje žuta, crvena, crna, plava, smeđa, plavo-crna
Cijena od 37.000 kn
TEHNIČKI PODACI
Royal Enfield Classic 350

Motor
Zrakom/uljem hlađeni jednocilindarski motor, jedna bregasta osovina pokretana lancem, dva ventila, klackalice, klasičan karter, ubrizgavanje promjera 32 mm, alternator 221 W, akumulator 12 V/8 Ah, višelamelna spojka u uljnoj kupelji pokretana mehanički, pet stupnjeva prijenosa, pogonski lanac
Promjer x hod 72,0 x 85,8 mm
Obujam 349 ccm
Kompresija
9,5:1
Snaga 20 KS (15 kW) pri 6100 o/min
Okretni moment 27 Nm pri 4000 o/min
Statična buka 89 dB (A)

Okvir, ovjes, kočnice
Čelični cjevasti okvir, klasična vilica promjera 41 mm, čelična stražnja vilica, dvostruki amortizeri podesivi po stlačivanju opruge, sprijeda disk promjera 300 mm i plivajuća čeljust s dva klipa, straga disk promjera 270 mm i čeljust s jednim klipom, ABS
Kotači sa žbicama 2,15 x 19, 3,50 x 18
Gume 100/90 19, 120/80 18
Serijske gume Ceat Zoom Plus

Masa i dimenzije
Međuosovinski razmak 1390 mm, kut glave okvira 65 stupnjeva, predtrag 106 mm, hod ovjesa sprijeda/straga 130/90 mm, visina sjedala 805 mm, masa sa svim tekućinama 195 kg, nosivost 183 kg, spremnik goriva/rezerva 13,0/4,0 litara

Garancija tri godine
Servisni intervali svakih 5000 km
Boje crna, zelena, siva, crvena
Cijena od 41.000 kn

Motor-Presse Online: Automotorisport

Omiljeni motocikli: Yamaha XJ 600 Diversion 2009 Piaggio beverly 300 ie (2010.) Yamaha XJ6 2009 Kawasaki ER-6n/f BMW R 1200 GS (2010) Yamaha XT660R Yamaha T-max 500 Suzuki DL650 V-Strom Honda VT 750 C shadow Honda CB 1000 R Yamaha XT 660 Z Ténéré Gilera GP800 Yamaha FZ1 Fazer Suzuki Bandit 650 2007- Yamaha YZF-R1 2009 Honda CBR 1000 RR Fireblade 2009 Honda CBR 600 F (2011.) KTM 990 Adventure / S 2006-2008 Yamaha XT660X Gilera Runner 50 SP Honda XL700V Transalp KTM 690 Duke Yamaha V-max Yamaha X-max 250 (2011.) Yamaha YZF-R125 BMW K 1600 GTL (2011.) Piaggio beverly tourer 300ie Honda NTV 650 (RC 33, 1995-ös évjárat) Suzuki GSX-R 1000 2009 Honda CBF 600 N Honda CB 1000 R/C-ABS (2011.) Yamaha XJ6 (2010.) Aprilia RS 125 Vespa PX 125/150 (2011.) BMW R 1200 R/Classic (2011.) Honda Crossrunner (2011.) Suzuki GSF1250 S ABS bandit Yamaha FJR 1300 AS Kawasaki VN 900 Classic Kawasaki Z 1000 SX (2011.) Honda CBR1000F 1993-2000 (SC24) Aprilia RSV4 Factory APRC SE (2011.) Aprilia RS4 125 (2011.) Yamaha FZ8/fazer 800 Aprilia Tuono V4 R (2011.) Ducati Diavel (2011.) Kawasaki Ninja 250 R Kawasaki ZX-10R (2011.) Honda VT 750 Shadow Spirit Aprilia Dorsoduro 1200 (2011.) Yamaha FZ6 / Fazer S2 2007- Piaggio Typhoon 50 2T (2011.) Yamaha YZF-R6 2008- BMW K 1600 GT (2011.) Suzuki GSX-R 600 (2011.) Honda VFR 1200 F Aprilia Shiver 750 GT Suzuki DL1000 V-Strom Suzuki SFV650 Gladius 2009 Yamaha YZF-R6 2006-2007 Gilera Nexus 300 i.e. Piaggio MP3 Yourban 300 ie (2011.) BMW S 1000 RR BMW G 650 GS (2011.) Megelli sport 125 R Aprilia Pegaso 650 Strada 2005- BMW K 1300 GT 2009 Aprilia NA 850 Mana 2007- Honda CBR 125 R (2011.) Aprilia RSV 4 R Honda VFR 800 2003- Ducati 1198 SP (2011.) KTM Duke 125 (2011.) Honda CB 600 F/ABS (2011.) Moto Guzzi Stelvio 1200/NTX (2011.) KTM RC-8 R (2011.) Honda CBF 600 S Ducati Monster 1100 evo (2011.) Honda CB600F Hornet 2007- Yamaha FJR1300 Suzuki GSX-R 750 (2011.) Yamaha XVS 1300 A Midnight Star Yamaha TDM850 1996- Kawasaki Z 750 R (2011.) Yamaha FZ6 (S2) 2007- BMW R1200GS 2007 Aprilia shiver 750 Yamaha XP500 T-Max 2002-2007 Hyosung GT 250 R MV Agusta F3 675 (2011.) Honda CBR 250 R (2011.) Suzuki GSR 750 (2011.) Honda CBF125 Triumph Daytona 675 R (2011.) Kawasaki KLR650 / R Moto Guzzi Nevada 750 Anniversario (2011.) Kawasaki W 800 (2011.) Honda XL650V Transalp Moto Guzzi Norge GT 8V (2011.) Ural 750 (2003)